Start Ogród Biblijny

Odwiedziny

Odsłon : 2362624
Poletka zbóż
PDF Drukuj Email

W Ojczyźnie Jezusa, obok pustyń, które zajmują ponad połowę powierzchni, są żyzne regiony np. Dolina Ezdrelon, gdzie uprawia się zboża, warzywa, zioła i drzewa owocowe. Spośród zbóż najważniejsza jest pszenica, z której ziarna uzyskuje się wspaniałą mąkę do wypieku chleba. W naszym ogrodzie uprawiamy te gatunki pszenic, które rosły w starożytności na polach izraelskich. Są to pszenica płaskurka, charakteryzująca się tym, że ziarno zrośnięte jest z plewą tak jak u jęczmienia oraz pszenica twarda, o ziarnach pozbawionych plew tak jak obecnie uprawiane pszenice, z których mąka nadaje się do wyrobu makaronów, a np. Włosi do dziś używają jej do wyrobu spagetti. Obok pszenicy uprawiano też jęczmień, który ma mniejsze wymagania co do wilgoci i można go było uprawiać na terenach blisko pustyń.

Szczegóły można doczytać w przewodniku: Ogród Biblijny w Myczkowcach autorstwa dr hab. Zofii Włodarczyk.

wróć