Start Ogród Biblijny

Odwiedziny

Odsłon : 2423553
Poletka ziół i warzyw
PDF Drukuj Email

Obok zbóż ludzie starożytni, kultury śródziemnomorskiej uprawiali warzywa i zioła, i temu zagadnieniu służy kolejny fragment naszego ogrodu. Cebula, czosnek, pory, melony, to warzywa przedstawione w Księdze Liczb, do których wzdychali krążący po pustyni Izraelici tęskniący za smakołykami spożywanymi w obfitości w Egipcie:

Izraelici również zaczęli płakać, mówiąc: «Któż nam da mięsa, abyśmy jedli? Wspominamy ryby, któreśmy darmo jedli w Egipcie, ogórki, melony, pory, cebulę i czosnek. Tymczasem tu giniemy, pozbawieni tego wszystkiego. Oczy nasze nie widzą nic poza manną». Manna zaś była podobna do nasion kolendra i miała wygląd bdelium. Ludzie wychodzili i zbierali ją, potem mełli w ręcznych młynkach albo tłukli w moździerzach. Gotowali ją w garnkach lub robili z niej podpłomyki; smak miała taki jak ciasto na oleju. Gdy nocą opadała rosa na obóz, opadała równocześnie i manna (Lb 11,4-9).

Szczegóły można doczytać w przewodniku: Ogród Biblijny w Myczkowcach autorstwa dr hab. Zofii Włodarczyk.

wróć

ogr_27